Milyen gyakran kellene cserélni a matracunkat?

2021-04-19 11:46

Milyen gyakran kellene cserélni a matracunkat?

Matraccserén gondolkozol? Vagy sosem gondoltál még rá, hogy a matracot is érdemes cserélni időnként, és nem is tudod mit kéne figyelned? Honnan tudod biztosan, hogy itt az ideje lecserélni régi ágybetéted? Most összeszedtük a legfontosabb szempontokat, amiket érdemes figyelembe venned.

Te használod, ő használja, ti használjátok

A matracod élettartamát sok minden befolyásolja, de az elsőszámú, hogy mennyit használod. Nem mindegy, hogy minden nap azon alszol, vagy mondjuk a nyaralóban évente. Netán nem is te használod, csak a hozzátok látogató nagyi évi kétszer 3 éjszakát. Ilyenkor csak az anyagok természetes fáradásával kell számolnod, és az ágybetét akár 10 évig is használható. (Ha már nyaraló, azt azért érdemes átgondolni, hogy az évek folyamán milyen higiéniás környezetben tároljuk a matracot, használattól függetlenül. Például mennyire párás a helység, előfordul-e penész, kártevők. De ez már egy következő szempont, ami nem csak a nyaralóra érvényes.)

Ha pároddal közösen használjátok, a matrac terhelése eloszlik. Nem ugyanez a helyzet túlsúlyos emberek esetében. A matracgyártók gyakran meghatároznak egy bizonyos maximális terhelési értéket. Ez azért van, mert csak ilyen feltételekkel él a vállalt garanciális idő. Az igazság az, hogy minden ágybetét élettartama rövidebb nagyobb terhelés mellett.

Kifekvés – gödrösödés

Talán a legtöbben akkor gondolnak először a matrac cseréjére, amikor már megváltozott a matrac felülete, kis hepehupákat éreznek rajta, esetleg észrevették, hogy nem olyan kényelmes az ágy, mint régen. A matrac deformációja függ a benne felhasznált anyagoktól és azok minőségétől. Normál körülmények között (átlagos hőmérséklet, testsúly, rendszeres forgatás stb,) a matrac magja 7-8 évig megfelelő alátámasztást biztosíthat (ezért is vállalunk a Nanni matracok magjára 10év garanciát!).

Hogy ezt a maximális élettartamot kihasználd, 3 havonta forgatnod kell a matracot, egy úgynevezett fej-láb cserével. Természetesen, ha kétoldalas a matrac, akkor 180°-os forgatást is végezhetsz, ez fél évente ajánlott.

Te változtál, nem a matrac

Sokan érzékelik úgy, mintha a matrac változott volna meg, amikor ők változtak! A matrac-szakértők (készítők, tervezők) azt szokták mondani, kb. 5 évente következik be olyan élethelyzet- vagy életkor- változás, ami már az alvási szokásainkat is érinti. Ilyen lehet a várandósság, nagyobb súly leadása vagy épp hízás, fizikai munka és irodai munka közötti váltás, a nyugdíjas korral járó változások, egészségügyi okok.

A matrac a mi kényelmünket szolgálja, így ha már másképp érzékeled a matracod keménységét, ha megváltoztattad az alvási pozíciót, ahogy alszol, ha éjszaka túl sokat forgolódsz, nem találod a kényelmes helyzetet, vagy reggelente fájdalom jelentkezik a derekadban, mindenképpen dönts a csere mellett!

Higiénia

Nagyon fontos, hogy tudd, nem csak az ágynemű „koszolódik”, mikor benne alszol. A testünk által kibocsátott hő, az izzadtság és az elhalt hámsejtek tökéletes közeget biztosítanak egyes baktériumok elszaporodásának. Az allergiásoknak is figyelniük kell a por és poratka távoltartására, amennyire csak lehetséges.
A legjobb ötlet, ha nem csak a lepedő mosható, hanem közötte és a matrac között még egy levehető réteget helyezel el. Erre megoldás lehet egy matracvédő vagy egy mosható matrachuzat. Matracvédő használatával, napi igénybevétel mellett javasoljuk, hogy 6-7 évente cseréld le a matracod!

Nézz körül rugós matrac kínálatunkban:

Hideghab matracok:


Kapcsolódó cikkek

egyszemélyes vagy kétszemélyes matrac
Egy kétszemélyes, vagy két külön matracot válassz?

2021-07-08 14:46

Valakinek kardinális kérdés, van, akinek fel sem merül, hogy egybe vagy külön matracot vásároljon. Részben szokás kérdése, részben logikus döntés. Nem árt tisztában lenni, hogy mikor dönthetünk szabadon, és mikor ajánlott kifejezetten a kétszemélyes, vagy egyszemélyes matrac vásárlása.

Tovább

A vákuum csomagolt matrac könnyen szállítható
Vákuum matrac – minden, amit érdemes tudni

2021-06-11 12:42

A vákuum matrac és a vákuum csomagolt matrac nem ugyan az, a hétköznapi életben gyakran mégis összemossuk a kettőt. De miért is jó ez, mit lehet róla általánosságban tudni, és milyen tévhitek alakultak ki? Most mindent megtudhatsz egy helyen, amit a vákuum csomagolt matracról tudni érdemes.

Tovább

Hogyan maradhat a matrac sokáig újszerű?
Hogyan maradhat a matrac sokáig újszerű?

2021-05-13 11:06

Most vettél új matracot, és szeretnéd a lehető legtovább használni? Tippeket keresel, hogyan őrizd meg a megjelenését és a minőségét? Vannak fontos teendők és hasznos trükkök is, melyekkel maximalizálhatod az élettartamát. Ezeket gyűjtöttük most össze.

Tovább

Imádunk 💙 aludni!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról vagy kedvezményeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre!