Egy kétszemélyes, vagy két külön matracot válassz?

2021-07-08 14:46

egyszemélyes vagy kétszemélyes matrac

Valakinek kardinális kérdés, van, akinek fel sem merül, hogy egybe vagy külön matracot vásároljon. Részben szokás kérdése, részben logikus döntés. Nem árt tisztában lenni, hogy mikor dönthetünk szabadon, és mikor ajánlott kifejezetten a kétszemélyes, vagy egyszemélyes matrac vásárlása.

Amikor nem kérdés, melyiket ajánljuk

  1. Osztott felülettel rendelkező, állítható (például motoros) ágyaknál a helyes működéshez elengedhetetlen, hogy a kétszemélyes méret ellenére két darab egyszemélyes matracot használjuk.
  2. A mostanában trendé váló, földre helyezett matrac esetében viszont a két külön matrac szinte biztosan el fog csúszni egymás mellől, így jobban tesszük, ha nagyobb matracot választunk. Ugyanez a helyzet a szintén divatos, magas, amerikai típusú, de kerettel nem rendelkező ágykeretek, vagy raklap ágy esetében is. Összességében, ha esély van a matrac elmozdulására, jobban járunk egy kétszemélyes matraccal.
  3. Ha egyedül alszol, de kényelmi szempontok miatt döntöttél kétszemélyes ágy mellett, úgy semmi értelme nem lenne megosztani az ágyat, hiszen a lényeg, hogy keresztbe-kasul fekve ugyanazt a kényelmet tapasztald.
  4. Ha az ágyneműtartó nyitása csak középről, két oldalra lehetséges, ami megtörné a kétszemélyes matracot.

 

Amikor a kevesebb több

Több élethelyzet is van, amikor semmiképpen nem éri meg két egyszemélyes matracra cserélni a kétszemélyest. Például, ha a gyerekek közétek mászva ébresztenek titeket reggelente, akkor nekik sem túl kényelmes a mesenézés a középen kialakuló rés miatt, és ha összebújva alszotok, akkor nektek sem.

A két külön matracnak ritkán lesz pontosan azonos a magassága, a rugós matracoknál pedig gyakran a szegélyvarrás is keményebb, nehezíti a matracok pontos összeillesztését. Megnehezíti a vásárlást, ha bizonyos matracok csak azért nem jöhetnek szóba, mert nem egyezik egy kinézett matrac méreteivel. Felmerül a kérdés: Ki választhat először? Aki hamarabb megtalálja a neki kényelmes darabot? Ez nem hangzik túl fairnek, igaz?

Ha nem szeretnétek egymást zavarni alvás közben, ma már újabb és újabb technológiákat fejlesztenek ki ezen a területen is. A különböző táskarugók és a rezgéseket tompító habok, illetve főleg ezek kombinációiból készült modern matracok megoldást kínálhatnak. Sőt, ma már különböző testfelépítésű embereknek is megfelelhetnek.

Sokan a két oldal eltérő elhasználódásától tartanak. Ennek csupán jelentős súlykülönbség esetén lehet valós szerepe. A matrac élettartamát növelő forgatással pihentethetjük a (minimálisan) magasabb igénybevételnek kitett részt, amivel növelünk is az élettartamán. Ne felejtsük el azt sem, hogy az anyagfáradás miatt és a higiéniai előírások betartása mellett is szükség van az ágybetét cseréjére, nemcsak annak kigödrösödésekor.

 

Amikor biztosan külön matrac a megoldás

Ha nagyon eltérőek, akár ellentétesek az igények akkor természetesen jobban járunk, ha két különböző matracot választunk, mindenki a neki legmegfelelőbbet. Így senkinek nem kell feladni a kényelmét. Ilyenkor használhatunk matracéket is a matracok között keletkező rés kitöltésére. Bár van olyan, ami elcsúszkálhat, próbálkozz bátran, már ebből is több verzió elérhető.

Ahogy azt már említettem, jelentős súlykülönbség esetén szükség lehet a két külön matrac által nyújtott különböző alátámasztási fokokra. Ilyenkor valószínűbb, hogy a matrac forgatása nem feltétlenül elegendő. Plusz egy érv, hogy a kisebb matracok forgatása is könnyebb.

 

Összességében mi a kétszemélyes matracot ajánljuk első sorban, amíg sikerül a pár mindkét tagjának megfelelő ágybetétet találni a kényelmes, pihentető alváshoz. Vannak olyan estek azonban, amikor mindenki jobban jár a két egyszemélyes matraccal. Bárhogyan is döntsetek, az ágy választásánál érdemes ezt is figyelembe venni.


Kapcsolódó cikkek

A vákuum csomagolt matrac könnyen szállítható
Vákuum matrac – minden, amit érdemes tudni

2021-06-11 12:42

A vákuum matrac és a vákuum csomagolt matrac nem ugyan az, a hétköznapi életben gyakran mégis összemossuk a kettőt. De miért is jó ez, mit lehet róla általánosságban tudni, és milyen tévhitek alakultak ki? Most mindent megtudhatsz egy helyen, amit a vákuum csomagolt matracról tudni érdemes.

Tovább

Hogyan maradhat a matrac sokáig újszerű?
Hogyan maradhat a matrac sokáig újszerű?

2021-05-13 11:06

Most vettél új matracot, és szeretnéd a lehető legtovább használni? Tippeket keresel, hogyan őrizd meg a megjelenését és a minőségét? Vannak fontos teendők és hasznos trükkök is, melyekkel maximalizálhatod az élettartamát. Ezeket gyűjtöttük most össze.

Tovább

Milyen a jó matrac - fekvő helyzetben a gerinc vonala
Milyen a jó matrac? - Kisokos matrac választáshoz

2021-04-28 09:37

Tehát a régi matracod lecserélése mellett döntöttél, és most szeretnéd tudni, hogy „melyik a jó matrac”? Szeretnéd a számodra legmegfelelőbbet kiválasztani, kényelmesen aludni, sokáig használni, de nem tudod milyen ágybetétet válassz? Praktikus információkkal és tanácsokkal segítünk dönteni!

Tovább

Imádunk 💙 aludni!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról vagy kedvezményeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre!