Vákuum matrac – minden, amit érdemes tudni

2021-06-11 12:42

A vákuum csomagolt matrac könnyen szállítható

A vákuum matrac és a vákuum csomagolt matrac nem ugyan az, a hétköznapi életben gyakran mégis összemossuk a kettőt. De miért is jó, mit lehet róla általánosságban tudni, és milyen tévhitek alakultak ki? Most mindent megtudhatsz egy helyen, amit a vákuum csomagolt matracról tudni érdemes.

 

Mi is az a vákuum matrac?

A vákuum matrac vagy helyesebben vákuum csomagolt matrac, ugyanolyan ágybetét, mint a többi. Neve csupán magában fogalja a csomagolási eljárást, amivel készül. Az erre alkalmas matracokat nagy nyomás alatt pár centiméter vastagságúra préselik, majd feltekerik, így kevesebb helyet foglalnak. Ez az eljárás lehetővé teszi a költséghatékonyabb szállítást és tárolást, amivel mindenki nyer; a vásárló megfizethető terméket, az eladó több helyet a raktárban, a környezet pedig kevesebb szállításból adódó szennyeződést.

Tudtad, hogy egy kamionban 5-6 vákuumcsomagolt matrac is elfér egy hagyományos méretű matrac helyén?

A vákuum matrac gagyi

Sok a téves állítás, ami annak köszönhető, hogy nem egy mindenki által jól ismert téma. Az egyik ilyen, hogy csak olcsó és rosszminőségű matracok lehetnek vákuumcsomagoltak, illetve, hogy csak habmatracot lehet ezzel az eljárással gyártani. A második egy logikus következtetés is lehetne, kiindulva abból, hogy a habok általában egy könnyen, nagyon jól összenyomható anyagok. Ma már azonban rugós matracokat is lehet vákuum csomagolni a technológia fejlődésével. Sőt!

Bizonyos sűrűségű habok azok, amik akadályozzák az összes matrac vákuumcsomagolását. Ezek már a prémium kategóriát képviselik, és annyi rétegből állnak, hogy félő, nem nyernék vissza eredeti alakjukat.

A másik véglet pedig a valóban silány minőségű matracok. Ezek hiába gyakran habmatracok, de szintén nem képesek a szerkezetük maradéktalan helyreállítására, azaz nem emelkednének vissza kibontás után. Így az első állítást meg is cáfoltuk: a vákuum csomagolás egyfajta bizalom is a gyártott matrac irányába, hiszen a gyártó vállalja, hogy kibontás után a matrac adott magasságú lesz, adott kényelmi szintet biztosít.

 

a vákuum matrac kibontása

 

Vákuum matrac kibontása

Ne féljünk vákuum csomagolt matracot vásárolni! Egy-két nagyon egyszerű (de annál lényegesebb) szabály betartásával semmi baja nem eshet! Kibontáskor nagyon ügyeljünk, hogy a használt eszköz ne sértse meg a matracot.

Szinte mindig két réteg csomagolóanyag található legalább a kibontás jelzett helyén, hogy ezt megelőzzük, de nem árt az óvatosság. Gyakran kézzel is eltéphető, vagy a gyártó mellékel egy tompább eszközt a kibontáshoz, de láttam már perforált csomagolást is.

A lényeg, hogy ne a legélesebb konyhai késsel kezdjünk hozzá. Ami becsomagolva pár milliméter, az a kibontott matracon akár több centiméter vágás is lehet.

Vákuum csomagolt matrac használata

Kibontás után a matracot alkotó anyagokba újra levegő jut, megkezdik az eredeti szerkezetük visszanyerését. Tudom, hogy nagy az újdonság varázsa, és pár óra múlva már ki is próbálnánk, hogy milyen matracot is választottunk, de azt se felejtsük el, hogy ez egy lassú folyamat, és a matrac a teljes térfogatát (és így azt a keménységi szintet, amit a boltban tapasztaltunk) csak 48-72 óra alatt éri el.

Mindenképpen kérj pontosabb útmutatást a bolttól, hiszen ők ismerik a legjobban a terméküket. Minden matrac más és más, a felhasznált anyagok, és azok tulajdonságainak függvényében, pedig ez az idő változhat.


Kapcsolódó cikkek

egyszemélyes vagy kétszemélyes matrac
Egy kétszemélyes, vagy két külön matracot válassz?

2021-07-08 14:46

Valakinek kardinális kérdés, van, akinek fel sem merül, hogy egybe vagy külön matracot vásároljon. Részben szokás kérdése, részben logikus döntés. Nem árt tisztában lenni, hogy mikor dönthetünk szabadon, és mikor ajánlott kifejezetten a kétszemélyes, vagy egyszemélyes matrac vásárlása.

Tovább

Hogyan maradhat a matrac sokáig újszerű?
Hogyan maradhat a matrac sokáig újszerű?

2021-05-13 11:06

Most vettél új matracot, és szeretnéd a lehető legtovább használni? Tippeket keresel, hogyan őrizd meg a megjelenését és a minőségét? Vannak fontos teendők és hasznos trükkök is, melyekkel maximalizálhatod az élettartamát. Ezeket gyűjtöttük most össze.

Tovább

Milyen a jó matrac - fekvő helyzetben a gerinc vonala
Milyen a jó matrac? - Kisokos matrac választáshoz

2021-04-28 09:37

Tehát a régi matracod lecserélése mellett döntöttél, és most szeretnéd tudni, hogy „melyik a jó matrac”? Szeretnéd a számodra legmegfelelőbbet kiválasztani, kényelmesen aludni, sokáig használni, de nem tudod milyen ágybetétet válassz? Praktikus információkkal és tanácsokkal segítünk dönteni!

Tovább

Imádunk 💙 aludni!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról vagy kedvezményeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre!