Hogyan maradhat a matrac sokáig újszerű?

2021-05-13 11:06

Hogyan maradhat a matrac sokáig újszerű?

Most vettél új matracot, és szeretnéd a lehető legtovább használni? Tippeket keresel, hogyan őrizd meg a megjelenését és a minőségét? Vannak fontos teendők és hasznos trükkök is, melyekkel maximalizálhatod az élettartamát. Ezeket gyűjtöttük most össze.

Matrac alátámasztása – Ágyrács típusok

Nagyon nem mindegy milyen felületre teszed a frissen megvásárolt matracod. Ágylap/bútorlap, ágyrács, ívelt ágyrács, rugós ágyrács… Egyre bővül a kínálat ezen a téren is. Csakhogy nem minden matrac és ágyrács kompatibilis egymással.

Sokan azzal érvelnek az ágyrács mellett, hogy így szellőzhet a ágybetét igazán. Ez igaz volt régen, főleg habmatracoknál, amik rosszabbul szellőzhetnek a rugós társaiknál.  Azonban az elmúlt években rengeteget fejlődött a technológia az anyagok légáteresztése szempontjából is. Ha meglévő ágyrácshoz keresel matracot, vagy nem szeretnéd lecserélni az ágyad, arra mindenképpen figyelj, hogy a rácsok közötti szünet ne haladja meg a 4 cm-t. Nagyobb köz esetén nem elegendő a matrac alátámasztása, és az évek során csúnya deformáció alakulhat ki, de akár gerincbántalmakhoz is vezethet.

Rugós (főleg bonell rugós) matracokhoz nem javasoljuk sem az ívelt, sem a rugós ágyrácsot, mert súlyosan károsíthatja a annak szerkezetét!

A matrac leginkább a sík, merev felületen viselkedik papírforma szerint, és nyújtja azt a kényelmi szintet, amit választottál. Ilyenkor a teljes felület alatt azonos minőségű az alátámasztás, tehát azonosan is terhelhető. A szellőzés miatt sem kell aggódnod, egy átlagos szobában a matrac oldalról is elegendő levegőt kap, illetve a legtöbb ágyneműtartós ágy felnyíló lapja sem hermetikusan zár, az ágyneműtartó felől is van légmozgás.

Kigödrösödés

Hogy a maximális élettartamot kihasználd, 3 havonta forgatnod kell a matracot, egy úgynevezett fej-láb cserével (ekkor a rész, ami eddig a fejed alatt volt, a lábrészhez kerül). Erre azért van szükség, mert a törzsünk súlya arányaiban nagyobb a testünk alsó felénél, és így egyenletesen használod a matrac minden területét. Természetesen, ha kétoldalas az ágybetéted, akkor a másik oldalára is fordíthatod ilyenkor.

A matrac deformációja a termék minőségétől is függ. Érdemes egy jobb matracba befektetni, hogy elkerüld az idő előtti cserét. Ahogy mondani szoktuk: „A rossz minőség kétszer drága.”

Higiénia

Nem győzzük eleget hangsúlyozni mennyire fontos a matrac tisztasága, hiszen napjaink csaknem harmadát itt töltjük! Többet is tehetünk annál, hogy hetente-kéthetente ágyneműt cserélünk.

A matracvédők ma már többféle típusban, és egészen olcsón is kaphatók:

  • gumipánttal egyszerűen rögzíthetők,
  • körgumis, hogy biztosan a helyén maradjon,
  • illetve találsz vízálló változatot is, ami igazán hasznos időseknek, vagy kisgyerekes családoknak.

Ezek otthon is moshatók mosógépben, általában 60°C-on (hiszen mint tudjuk, a baktériumok 60°C felett pusztulnak el). Használatával elkerülheted, hogy végül a foltok miatt kelljen idő előtt lecserélned az ágybetétet, ugyanakkor a matrac tisztaságát ellenőrizd le minden átforgatásnál, hogy ne érhessen meglepetés. Napi használat mellett javasoljuk, hogy maximum 6-7 évente cseréld le a matracod.

A mosható matrachuzat is megoldás lehet. Ha matracunkról lecipzározható a huzat, mindenképpen éljünk ezzel a lehetőséggel! Fontos azonban, hogy fokozott figyelemmel járjunk el. Valószínű, hogy az otthoni mosógép nem elég nagy a házi tisztításhoz, ilyenkor akár elvihetjük egy önkiszolgáló mosodába is. Figyeljünk a hőfokra: soha ne állíts be az ajánlott hőmérsékletnél magasabbat, mert könnyen előfordulhat, hogy az összement huzatot már nem fogod tudni visszatenni a matracra.

Fizikai igénybevétel nélkül napi kb. fél litert izzadunk észrevétlenül (edzés közben ez akár 1 liter fölé is mehet!). Ennek egy részét éjszaka tesszük, és ha Te is azok közé tartozol, akik nyakig burkolódzva betekerik magukat a paplanba, akár 2 dl izzadtságot is a matrac felszínére juttathatsz éjszakánként. Szerencsére a megoldás nem bonyolult. Szellőztesd a matracot minden reggel! Ez semmi extra szokást nem igényel, csupán menj ki a fürdőszobába, idd meg a reggeli kávét, és csak ezután menj vissza a hálóba, és vesd meg az ágyat. A matracod meghálálja!

+1 Alvás vagy nem alvás: ez itt a kérdés

2020-ban a pandémia mindannyiunk életét felforgatta, és sokan otthonról dolgoznak, amire a háztartás nem feltétlenül volt felkészülve. Ha az ágybetét rendelkezik oldalmerevítéssel, még úgy sem ideális a szélén ücsörögve home office-olni, felkuporodva tanulni. Ha minden este olvasással zárod a napot, akkor ezt is érdemes lehet a nappaliban megtenni. Gondolj csak arra, hogy a matracokat alváshoz, és így fekvő helyzethez tervezik. Üléskor (az amúgy is nehezebb) felső testünk a gerincünk tengelyében egy kicsi területen éri a matracot, ami fokozott terhelést ró a matrac bizonyos területeire. Az egyenletes terhelés pedig kulcs fontosságú a matrac minőségének megőrzése érdekében.


Kapcsolódó cikkek

egyszemélyes vagy kétszemélyes matrac
Egy kétszemélyes, vagy két külön matracot válassz?

2021-07-08 14:46

Valakinek kardinális kérdés, van, akinek fel sem merül, hogy egybe vagy külön matracot vásároljon. Részben szokás kérdése, részben logikus döntés. Nem árt tisztában lenni, hogy mikor dönthetünk szabadon, és mikor ajánlott kifejezetten a kétszemélyes, vagy egyszemélyes matrac vásárlása.

Tovább

A vákuum csomagolt matrac könnyen szállítható
Vákuum matrac – minden, amit érdemes tudni

2021-06-11 12:42

A vákuum matrac és a vákuum csomagolt matrac nem ugyan az, a hétköznapi életben gyakran mégis összemossuk a kettőt. De miért is jó ez, mit lehet róla általánosságban tudni, és milyen tévhitek alakultak ki? Most mindent megtudhatsz egy helyen, amit a vákuum csomagolt matracról tudni érdemes.

Tovább

Milyen a jó matrac - fekvő helyzetben a gerinc vonala
Milyen a jó matrac? - Kisokos matrac választáshoz

2021-04-28 09:37

Tehát a régi matracod lecserélése mellett döntöttél, és most szeretnéd tudni, hogy „melyik a jó matrac”? Szeretnéd a számodra legmegfelelőbbet kiválasztani, kényelmesen aludni, sokáig használni, de nem tudod milyen ágybetétet válassz? Praktikus információkkal és tanácsokkal segítünk dönteni!

Tovább

Imádunk 💙 aludni!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról vagy kedvezményeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre!