Hogyan maradhat a matrac sokáig újszerű?

2021-05-13 11:06

Hogyan maradhat a matrac sokáig újszerű?

Most vettél új matracot, és szeretnéd a lehető legtovább használni? Tippeket keresel, hogyan őrizd meg a megjelenését és a minőségét? Vannak fontos teendők és hasznos trükkök is, melyekkel maximalizálhatod az élettartamát. Ezeket gyűjtöttük most össze.

Matrac alátámasztása – Ágyrács típusok

Nagyon nem mindegy milyen felületre teszed a frissen megvásárolt matracod. Ágylap/bútorlap, ágyrács, ívelt ágyrács, rugós ágyrács… Egyre bővül a kínálat ezen a téren is. Csakhogy nem minden matrac és ágyrács kompatibilis egymással.

Sokan azzal érvelnek az ágyrács mellett, hogy így szellőzhet a ágybetét igazán. Ez igaz volt régen, főleg habmatracoknál, amik rosszabbul szellőzhetnek a rugós társaiknál.  Azonban az elmúlt években rengeteget fejlődött a technológia az anyagok légáteresztése szempontjából is. Ha meglévő ágyrácshoz keresel matracot, vagy nem szeretnéd lecserélni az ágyad, arra mindenképpen figyelj, hogy a rácsok közötti szünet ne haladja meg a 4 cm-t. Nagyobb köz esetén nem elegendő a matrac alátámasztása, és az évek során csúnya deformáció alakulhat ki, de akár gerincbántalmakhoz is vezethet.

Rugós (főleg bonell rugós) matracokhoz nem javasoljuk sem az ívelt, sem a rugós ágyrácsot, mert súlyosan károsíthatja a annak szerkezetét!

A matrac leginkább a sík, merev felületen viselkedik papírforma szerint, és nyújtja azt a kényelmi szintet, amit választottál. Ilyenkor a teljes felület alatt azonos minőségű az alátámasztás, tehát azonosan is terhelhető. A szellőzés miatt sem kell aggódnod, egy átlagos szobában a matrac oldalról is elegendő levegőt kap, illetve a legtöbb ágyneműtartós ágy felnyíló lapja sem hermetikusan zár, az ágyneműtartó felől is van légmozgás.

Kigödrösödés

Hogy a maximális élettartamot kihasználd, 3 havonta forgatnod kell a matracot, egy úgynevezett fej-láb cserével (ekkor a rész, ami eddig a fejed alatt volt, a lábrészhez kerül). Erre azért van szükség, mert a törzsünk súlya arányaiban nagyobb a testünk alsó felénél, és így egyenletesen használod a matrac minden területét. Természetesen, ha kétoldalas az ágybetéted, akkor a másik oldalára is fordíthatod ilyenkor.

A matrac deformációja a termék minőségétől is függ. Érdemes egy jobb matracba befektetni, hogy elkerüld az idő előtti cserét. Ahogy mondani szoktuk: „A rossz minőség kétszer drága.”

Higiénia

Nem győzzük eleget hangsúlyozni mennyire fontos a matrac tisztasága, hiszen napjaink csaknem harmadát itt töltjük! Többet is tehetünk annál, hogy hetente-kéthetente ágyneműt cserélünk.

A matracvédők ma már többféle típusban, és egészen olcsón is kaphatók:

  • gumipánttal egyszerűen rögzíthetők,
  • körgumis, hogy biztosan a helyén maradjon,
  • illetve találsz vízálló változatot is, ami igazán hasznos időseknek, vagy kisgyerekes családoknak.

Ezek otthon is moshatók mosógépben, általában 60°C-on (hiszen mint tudjuk, a baktériumok 60°C felett pusztulnak el). Használatával elkerülheted, hogy végül a foltok miatt kelljen idő előtt lecserélned az ágybetétet, ugyanakkor a matrac tisztaságát ellenőrizd le minden átforgatásnál, hogy ne érhessen meglepetés. Napi használat mellett javasoljuk, hogy maximum 6-7 évente cseréld le a matracod.

A mosható matrachuzat is megoldás lehet. Ha matracunkról lecipzározható a huzat, mindenképpen éljünk ezzel a lehetőséggel! Fontos azonban, hogy fokozott figyelemmel járjunk el. Valószínű, hogy az otthoni mosógép nem elég nagy a házi tisztításhoz, ilyenkor akár elvihetjük egy önkiszolgáló mosodába is. Figyeljünk a hőfokra: soha ne állíts be az ajánlott hőmérsékletnél magasabbat, mert könnyen előfordulhat, hogy az összement huzatot már nem fogod tudni visszatenni a matracra.

Fizikai igénybevétel nélkül napi kb. fél litert izzadunk észrevétlenül (edzés közben ez akár 1 liter fölé is mehet!). Ennek egy részét éjszaka tesszük, és ha Te is azok közé tartozol, akik nyakig burkolódzva betekerik magukat a paplanba, akár 2 dl izzadtságot is a matrac felszínére juttathatsz éjszakánként. Szerencsére a megoldás nem bonyolult. Szellőztesd a matracot minden reggel! Ez semmi extra szokást nem igényel, csupán menj ki a fürdőszobába, idd meg a reggeli kávét, és csak ezután menj vissza a hálóba, és vesd meg az ágyat. A matracod meghálálja!

+1 Alvás vagy nem alvás: ez itt a kérdés

2020-ban a pandémia mindannyiunk életét felforgatta, és sokan otthonról dolgoznak, amire a háztartás nem feltétlenül volt felkészülve. Ha az ágybetét rendelkezik oldalmerevítéssel, még úgy sem ideális a szélén ücsörögve home office-olni, felkuporodva tanulni. Ha minden este olvasással zárod a napot, akkor ezt is érdemes lehet a nappaliban megtenni. Gondolj csak arra, hogy a matracokat alváshoz, és így fekvő helyzethez tervezik. Üléskor (az amúgy is nehezebb) felső testünk a gerincünk tengelyében egy kicsi területen éri a matracot, ami fokozott terhelést ró a matrac bizonyos területeire. Az egyenletes terhelés pedig kulcs fontosságú a matrac minőségének megőrzése érdekében.


Kapcsolódó cikkek

A vákuum csomagolt matrac könnyen szállítható
Vákuum matrac – minden, amit érdemes tudni

2021-06-11 12:42

A vákuum matrac és a vákuum csomagolt matrac nem ugyan az, a hétköznapi életben gyakran mégis összemossuk a kettőt. De miért is jó ez, mit lehet róla általánosságban tudni, és milyen tévhitek alakultak ki? Most mindent megtudhatsz egy helyen, amit a vákuum csomagolt matracról tudni érdemes.

Tovább

Milyen a jó matrac - fekvő helyzetben a gerinc vonala
Milyen a jó matrac? - Kisokos matrac választáshoz

2021-04-28 09:37

Tehát a régi matracod lecserélése mellett döntöttél, és most szeretnéd tudni, hogy „melyik a jó matrac”? Szeretnéd a számodra legmegfelelőbbet kiválasztani, kényelmesen aludni, sokáig használni, de nem tudod milyen ágybetétet válassz? Praktikus információkkal és tanácsokkal segítünk dönteni!

Tovább

Milyen gyakran kellene cserélni a matracunkat?
Milyen gyakran kellene cserélni a matracunkat?

2021-04-19 11:46

Matraccserén gondolkozol? Vagy sosem gondoltál még rá, hogy a matracot is érdemes cserélni időnként, és nem is tudod mit kéne figyelned? Honnan tudod biztosan, hogy itt az ideje lecserélni régi ágybetéted? Most összeszedtük a legfontosabb szempontokat, amiket érdemes figyelembe venned.

Tovább

Imádunk 💙 aludni!

Iratkozz fel hírlevél listánkra, és egy 5.000 Ft-os rugós matrac kuponnal, továbbá egy 2.000 Ft-os hideghab matrac kuponnal ajándékozunk meg!