Milyen a jó matrac? - Kisokos matrac választáshoz

2021-04-28 09:37

Milyen a jó matrac - fekvő helyzetben a gerinc vonala

Tehát a régi matracod lecserélése mellett döntöttél, és most szeretnéd tudni, hogy „melyik a jó matrac”? Szeretnéd a számodra legmegfelelőbbet kiválasztani, kényelmesen aludni, sokáig használni, de nem tudod milyen ágybetétet válassz? Praktikus információkkal és tanácsokkal segítünk dönteni!

A legjobb matrac legendája

Eladóként sokszor találkozunk olyan kérdésekkel, hogy „melyik a legjobb matrac?” vagy „és melyik matracból adtok el a legtöbbet?”. Csak hogy utóbbi kérdés a választásban semmit sem segít, hiszen nem a legtöbb ember ágyában szeretnél aludni, legjobb matrac pedig mindenkinek mást jelent. Pontosan azért nagy a választék, hogy minél precízebben kiválaszthasd, neked milyen ágybetétre van szükséged! Összefoglalva, a döntéshez csak rád lesz szükség (illetve partneredre).

Új matrac kell! Hogyan tovább?

Sok helyen, sokféle matracot lehet kapni, így megértjük, ha azt érzed, össze vagy zavarodva. De így te is könnyen beláthatod, hogy ez is éppen olyan szakértelmet igényel, mint bármi más. Sok anyaggal, eljárással, technológiával, élettani jelenséggel kell tisztában lennünk. Ezért javasoljuk, hogy mindenképpen szaküzletben vásárold meg a következő matracod. Ez lehet webshop is, hiszen ebben az esetben is valószínű, hogy képzett ember tud neked segíteni, válaszolni a felmerülő kérdésekre üzenetben, emailben vagy akár telefonon.

Milyen matrac típusok közül válogathatok?

Két fő úton indulhatunk el, ezek a keménység és az alapanyag. Megkülönböztetünk kemény, félkemény és puha, illetve rugós és habmatracokat. A legtöbb esetben a rugós matracoknál is használunk különféle habokat a kényelem biztosítása érdekében, hiszen senki sem szeretne közvetlenül a rugókon feküdni, érezve azok minden rezdülését. Ezeket szokás hibrid matracként is emlegetni, de ma már szinte minden fejlett rugós matrac hibrid.

Alapanyagok:

Matrac választás

Amik mindenképpen befolyásolják, hogy milyen számodra az ideális matrac: nem, életkor, magasság, súly, van-e allergiád, illetve speciális igény, amit elvársz a matractól (például téli-nyári oldal).

A nők és férfiak testfelépítése eltérhet. Bár a felső testünk nehezebb, mint a lábaink, a férfiaknál ez a vállak kiszélesedésével, nőknél gyakrabban a csípő szélességével párosul. Ezért, ha ketten kerestek matracot, érdemes lehet zónázott matracokat is megnézni.

A női és férfi test különbsége

A kor előrehaladtával izmaink és ízületeink is mást igényelnek, mint fiatalabb korunkban. Hacsak nem kifejezetten kedveljük és keressük, idősebb korban inkább kerüljük el a szélsőségesen kemény matracokat. Jó döntés lehet egy félkemény, akár memóriahabos matrac is, mely alvás közben körülöleli az ízületeket, így mentesítve őket a terhelés alól.

Magasság és testsúly alapján képet kapunk a súly eloszlásáról, és közelebb kerülsz ahhoz is, számodra mi a kemény vagy puha matrac. Képzeljünk el egy példát: egy 50 kg-os 155 cm magas nő és egy 196 cm, 120 kg-os férfi próbálják ugyanazt a matracot. Míg a matrac a férfi súlyának megfelelő alátámasztást nyújt, és válla és csípője is megfelelően, a gerincét egyenes helyzetben tartva illeszkedik a matrachoz, addig a nő könnyen azt érezheti, hogy ez a legkeményebb deszkadarab, amin életében feküdt. Láthatod te is, hogy a keménység egy relatív tulajdonság. Még sokakban élnek a tévhitek, hogy „minél puhább, annál kényelmesebb” vagy pont az ellentéte, hogy „a kemény matrac a legegészségesebb”. A valóságban a keménység egy érzet, ami nagyban tőled függ.

Talán a legfontosabb tényező az alvópóz. Az, hogy milyen testhelyzetben alszol. Nagy általánosságban elmondható, hogy hason fekvéshez nem szoktunk kemény matracot javasolni (főleg nem hölgyeknek), de kifejezetten ideális háton fekvéshez. Akik gyakran változtatják, hogy mi a preferált alvópóz, vagy oldalt fekszenek, nagyobb eséllyel találnak kényelmesnek egy félkemény matracot.

Matracon fekve a gerinc egyenes vonala

Az alvást nem közvetlenül befolyásoló tényezők további extra igényeket támaszthatnak a matraccal szemben. Például antiallergén anyagból készült vagy mosható huzat, ha allergiás vagy. Vagy ellenkezőleg, ha nagyon izzadós vagy, lehet, hogy nem a memóriahab a legjobb választás. A variációk száma, mint égen a csillag, ezeket egyedileg kell mérlegelned, illetve javasoljuk, hogy kérd ki szakember tanácsát is, ha szükségesnek érzed.

Keménység alátámasztás

Gyakran keverik ezt a két fogalmat, pedig közel sem azonos a kettő. A keménység a matrac egy tulajdonsága, melyet befolyásol az érzékelésed. Az alátámasztás az a fogalom, ahogy a matrac a testedre reagál. Mikor ráfekszünk egy matracra, mindig az a cél, hogy gerincünk a természetes dupla S alakját tartsa, miközben az izmok pihenhetnek az alvás ideje alatt. Függetlenül az alvópóztól. Ha egy oldalt fekvő ember esetén a matrac alátámasztása megfelelő, akkor a gerince oldalnézetből egy egyenes vonalra esik. Ha a csípő beesik, az alátámasztás nem megfelelő, ami hosszútávon gerincbántalmakat is okozhat.

Szolgáltatás

Ne felejtsd el, hogy a matrac egy közepesen hosszútávú elköteleződést is jelent. Éppen ezért mindenképpen ellenőrizd kitől vásárolsz, megbízható cégtől rendelsz-e. Ebbe beletartozik a szállítástól kezdve a jótállás és garancia érvényesítéséig minden. Tájékozódj, kérdezz, ne csak interneten, hanem akár a cég boltjában, vagy hívd fel telefonon. Minden esetben találsz elérhetőséget, vagy ha nem, elkezdhetsz gyanakodni. Mindent összefoglalva, a legfontosabb, hogy a neked megfelelő matracot válaszd, az lesz számodra a „jó matrac”!

Nézz körül rugós matrac kínálatunkban:

Hideghab matracok:


Kapcsolódó cikkek

egyszemélyes vagy kétszemélyes matrac
Egy kétszemélyes, vagy két külön matracot válassz?

2021-07-08 14:46

Valakinek kardinális kérdés, van, akinek fel sem merül, hogy egybe vagy külön matracot vásároljon. Részben szokás kérdése, részben logikus döntés. Nem árt tisztában lenni, hogy mikor dönthetünk szabadon, és mikor ajánlott kifejezetten a kétszemélyes, vagy egyszemélyes matrac vásárlása.

Tovább

A vákuum csomagolt matrac könnyen szállítható
Vákuum matrac – minden, amit érdemes tudni

2021-06-11 12:42

A vákuum matrac és a vákuum csomagolt matrac nem ugyan az, a hétköznapi életben gyakran mégis összemossuk a kettőt. De miért is jó ez, mit lehet róla általánosságban tudni, és milyen tévhitek alakultak ki? Most mindent megtudhatsz egy helyen, amit a vákuum csomagolt matracról tudni érdemes.

Tovább

Hogyan maradhat a matrac sokáig újszerű?
Hogyan maradhat a matrac sokáig újszerű?

2021-05-13 11:06

Most vettél új matracot, és szeretnéd a lehető legtovább használni? Tippeket keresel, hogyan őrizd meg a megjelenését és a minőségét? Vannak fontos teendők és hasznos trükkök is, melyekkel maximalizálhatod az élettartamát. Ezeket gyűjtöttük most össze.

Tovább

Imádunk 💙 aludni!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról vagy kedvezményeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre!